El debat electoral de cara a les eleccions catalanes del 14-F va enfrontar els partits polítics que defensen majoritàriament continuar amb les polítiques de “creixement sostenible” i els que plantegen transformacions en l’escenari de crisi sistèmica actual.
La plataforma Zeroport, organitzadora del debat junt amb altres entitats, considera que seguir amb l’oxímoron del ¨creixement sostenible¨ amb noves falses solucions com l’hidrogen i l’augment de l’eficiència significa:
- Amagar negligentment la gravetat de les crisis climàtica i energètica (pel clar retrocés de la disponibilitat global de combustibles fòssils) en curs.
- Negar la realitat dels impactes i la inviabilitat econòmica, social i ambiental dels sectors aeroportuari i portuari.
- Evadir decisions polítiques per a la necessària i urgent transformació del fracassat model econòmic del país, en favor dels capitals financers i multinacionals, per fer front a la crisi sistèmica que la pandèmia ha accelerat.
Segons la plataforma, els reptes són urgents i majúsculs, i l’única via efectivament sostenible i justa passa pel decreixement planificat d’aquests sectors.
La plataforma Zeroport, conformada per més de 40 organitzacions socials, veïnals i ecologistes, va convocar el passat 26 de gener -juntament amb altres entitats- un debat amb els partits amb representació parlamentària per conèixer i fer públiques les polítiques que implementaran durant el pròxim mandat en relació amb el sistema aeroportuari i portuari català.
El debat es va centrar en les següents tres preguntes sobre les polítiques dels partits referents a aquests sectors per fer front a la crisi econòmica, social, climàtica, de contaminació, ecològica i energètica:
- El vostre partit defensa o està en contra de l’ampliació de les infraestructures i capacitats del sistema portuari i aeroportuari català, en referència a les dades màximes assolides el 2019?

- El vostre partit estarà d’acord a destinar els fons europeus Next Generation que arribin a Catalunya a l’aviació i el transport marítim?

- El vostre partit impulsarà un pla de redimensionament del sector marítim i de l’aviació amb la reducció de vols i rutes marítimes, especialment respecte al turisme de creuers i els vols de baix cost al país?

Al llarg del debat, diversos partits van coincidir en alguns temes concrets, com ara: electrificació del port, la no ampliació l’Aeroport del Prat o de la tercera pista, la supressió de vols de curta distància en favor del tren, regulació fiscal d’ambdós sectors o les ¨solucions¨ tecnològiques. Malauradament pels organitzadors, només una formació política va manifestar-se molt clarament sobre la ineludible transformació d’aquests sectors sobredimensionats a fi de canviar el model econòmic i fer front a la recessió econòmica i a la crisi energètica (no hi ha alternatives reals de producció en escala basades en energies renovables en el sector del transport aeri i marítim); així com, sobre la necessitat de restaurar els ecosistemes afectats per les grans infraestructures portuàries i aeroportuàries.
Zeroport insta a la responsabilitat dels partits per situar-se en la nova realitat i els reptes enormes que tenim com a país, i els demana un gir absolut en relació amb: les polítiques de creixement amb inversions públiques en infraestructures i subvencions, els privilegis fiscals a l’aviació i el transport marítim, i la manca de regulació en aquests sectors. En aquest context, el foment il·limitat durant els darrers anys de les grans infraestructures del port de Barcelona i l’aeroport del Prat i els seus serveis i activitats associats han destruït un gran espai vital i estratègic per a la sobirania hídrica i alimentària de l’àrea metropolitana de Barcelona, que cal preservar perquè serà clau en l’actual escenari de crisi global.
Per tot això, Zeroport demana al nou govern que es conformi com a resultat dels pròxims comicis que aturi els projectes d’ampliació en curs i futurs, aturi les inversions amb fons públics i europeus en aquests sectors i que promogui, per a aquests sectors, un pla de redimensionament sota criteris de compliment de les obligacions climàtiques, de protecció de la salut i el medi ambient, d’interès general, de rendibilitat social i de viabilitat econòmica. Així mateix, que actuï amb transparència i facilitant la participació de la societat civil.
Més informació:
– Graella amb les respostes dels partits (s’inclouen també les respostes d’un altre partit que no va participar en el debat però que les va enviar per escrit, perquè només es va convidar al debat els partits amb representació parlamentària a la darrera legislatura).
ESCALETA DEBAT ELECTORAL
Dimarts 26 de gener, 19h
Connexió:
- Zoom: https://bit.ly/38F5Lhm
- ID: 897 0006 0689
- Codi: 1234
Participants:
Les intervencions seran per ordre alfabètic dels noms de cada partit, per tant:
- Catalunya en Comú (CatComú) – Enric Barcena
- Ciutadans-Partido de la Ciudadanía (C’s) – Marina Bravo
- CUP-Guanyem – Marc Cerdà
- Esquerra Republicana Catalunya (ERC)- Ernest Maragall i Mira
- Junts per Catalunya (JUNTS)- Damià Calvet
- Partit Demòcrata Europeu Català (PDeCAT)- David Font i Simón
- Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) – Mireia Dionisio
- Partit Popular de Catalunya (PPC)- sense resposta
PROGRAMA
18.50 h – Rebuda i comprovació de la connexió amb les persones participants del debat
19.00 h – Presentació de l’acte
BLOC PREGUNTES (temps de resposta 2 minuts)
19.05 h – Primera pregunta
19.20 h – Segona pregunta
19.35 h – Tercera pregunta
19.50 h – Quarta pregunta (opcional en funció del temps disponible)
20:05 h – Debat obert, amb preguntes del públic (també 2 minuts de resposta)
20.35 h – Tancament de l’acte
Context previ i preguntes per al debat
El transport marítim i l’aviació són dos dels sectors a escala mundial amb més emissions de gasos amb efecte d’hivernacle (GEH), 13% i 5,9% respectivament, com a resultat del seu creixement exponencial durant les dues últimes dècades (del 32% iel 130%, respectivament). A més, la contaminació de l’aire i sonora que generen aquests sectors afecten negativament a la salut i el benestar de les poblacions.
De la mateixa manera, són peces angulars de la globalització comercial i del turisme de masses -amb enormes repercussions en l’aprofundiment de les desigualtats i les greus crisis ecològica i energètica-, i facilitadors de la transmissió a escala global del virus SARS-CoV-2.
La Covid-19 ens situa en un escenari de profunda recessió i amb enormes reptes també per fer front a l’emergència climàtica, que fa necessari i inexcusable reduir les emissions de GEH de cara el 2030 en un 65% i estimular el trànsit cap a una economia justa socialment i de baix impacte ambiental i consum energètic. Una nova realitat que exigirà noves polítiques sobre el sistema portuari i aeroportuari català.
Amb motiu de conèixer el posicionament i les mesures que les diverses formacions polítiques tenen previst impulsar en aquest àmbit de cara als pròxims comicis al Parlament de Catalunya (14-F), els hem convocat a aquest debat centrat en tres qüestions que considerem prioritàries
Demanem respondre a cada pregunta si/no/ns-nc i explicar en 2 minuts la seva posició i mesures concretes que impulsaran en resposta a les preguntes següents:
– Primera pregunta:
- El vostre partit defensa o està en contra de l’ampliació de les infraestructures i capacitats del sistema portuari i aeroportuari català, en referència a les dades màximes assolides el 2019?
– Segona pregunta:
- El vostre partit estarà d’acord a destinar els fons europeus Next Generation que arribin a Catalunya a l’aviació i el transport marítim?
– Tercera pregunta:
- El vostre partit impulsarà un pla de redimensionament del sector marítim i de l’aviació amb la reducció de vols i rutes marítimes, especialment respecte al turisme de creuers i els vols de baix cost al país?
– Quarta pregunta (opcional en funció del temps):
- El vostre partit té previst impulsar l’ampliació de la Xarxa Natura 2000 als àmbits del Delta del Llobregat declarats com a IBA (Important Bird Area) núm. 140, i, alhora, la reparació dels danys ambientals i socials causats per les infraestructures del port i l’aeroport?