Design a site like this with WordPress.com
Per començar

Concentració unitària 19J – #STOPCRUCEROS

Català https://cutt.ly/enUzxaD Galego https://cutt.ly/inUzfWn Castellano https://cutt.ly/PnRthd4

Adhesions

Barcelona, Tarragona, València, Palma, A Coruña i Vigo s’uneixen contra el retorn del turisme de megacreuers i les ampliacions dels seus ports

Organitzacions veïnals, socials i ecologistes es concentraran el dissabte 19 de juny per a demanar al govern espanyol que torni a prohibir l’entrada de creuers en els ports espanyols per raons sanitàries enfront de la covid-19, de salut pública i d’emergència climàtica.

Convocatòria 19 de juny 2021, 11:30 h:

  • Barcelona 11.30 h: Pl.  Sant Jaume.
  • Tarragona 11.30 h: Escales Reials, port de Tarragona:  
  • Palma 11.30 h: escales de la SEU. 
  • València 11.30 h: Esplanada de lEdifici del Rellotge (Port de València). Comissió ciutat-port.
  • A Coruña 12 h: Obelisco.
  • Vigo 12 h: Estación Marítima.

Espanya és el segon país europeu amb més emissions de gasos amb efecte d’hivernacle procedent dels vaixells i el primer més contaminat per creuers fins que el sector va cessar la seva activitat per la pandèmia en 2020. En 2019, 11 milions de creueristes van arribar a bord de 4.236 creuers, concentrant-se especialment en les principals ciutats de la costa Mediterrània i Canàries.

Barcelona i les Balears, amb 3,1 i 2,6 milions de passatgers; i les Palmes i Santa Cruz de Tenerife amb 1,4 milions i 1 milió de passatgers respectivament. Els van seguir ciutats com Cadis i Màlaga amb més de 470.000 creueristes i València amb 435.600. En el cas de València es projecta a més l’ampliació nord del port per a vaixells contenidors i una nova terminal per a creuers i ferris en el moll de Llevant, al costat del barri de Natzaret. El Port de Barcelona acaba d’atorgar una concessió a MSC per a construir una nova terminal de megacreuers en el moll Adossat. A Corunya està situada a tan sols 40 km del Corredor Marítim de Fisterra, on naveguen 40.000 vaixells anualment, i planteja ampliar les terminals de creuers amb la desafectació dels terrenys portuaris enganxats a la ciutat, la qual cosa incrementaria les emissions posant enlaire risc la salut de la població..

Davant la recent resolució del Govern central que aixeca el veto als creuers des del 7 de juny, les organitzacions demanen al Govern espanyol que rectifiqui i mantingui la restricció per raons sanitàries, de protecció a la salut pública i en compliment de les obligacions climàtiques.

Les organitzacions consideren que el turisme de masses i especialment el de creuers, constitueix un element d’alt risc per a la propagació i els rebrots de la COVID-19. Així mateix demanen al Govern central que actuï sobre el sector amb la mateixa determinació que ha fet arran de la crisi sanitària de la covid-19, per a fer front a la pandèmia de contaminació que sofreix la població directament exposada a les emissions dels megacreuers i a l’emergència climàtica.

Consideren l’activitat de creuers incompatible amb la protecció de la salut i el medi ambient, per ser un turisme d’altes emissions contaminants (SOx, NOx i Partícules ultrafines), extractivista en l’ús intensiu de recursos naturals (p.e. aigua), que causa enormes impactes sobre les poblacions destinatàries (p.e. turistificació) i els ecosistemes marins (p.e. danys a cetacis) i litorals. Denuncien així mateix l’operació de maquillatge verd dels creuers i els ports amb falses solucions tecnològiques com el gas natural liquat, el biometà o l’hidrogen verd; que a més de ser inviables, tindrien enormes impactes climàtics, socials i ecològics.

Així mateix insten les administracions autonòmiques i locals a situar-se al costat de la ciutadania i l’interès comú, en virtut de les seves competències sobre medi ambient, salut i turisme, utilitzant tots els mitjans al seu abast per a oposar-se a les ampliacions portuàries i al turisme de creuers a les nostres ciutats. Una activitat que posa en risc la nostra qualitat de vida i la salut del planeta, que genera enormes desigualtats. Una activitat que és supèrflua en un context de profunda crisi ecosocial i energètica, que només afavoreix als quatre oligopolis que controlen el mercat global que acumulen beneficis astronòmics cada any a costa d’evasió fiscal, la salut, el planeta i l’explotació laboral.

Així mateix, les organitzacions fan una crida especial a la ciutadania perquè prenguin consciència dels impactes del turisme de creuers i en general, del turisme de masses centrat en la hipermobilitat. No sols per constituir un element de risc per a la propagació i els rebrots de la covid-19, també pels impactes irreversibles sobre la nostra salut i la del territori. Per això, demanen la implicació activa de la ciutadania perquè optin per unes vacances en favor de l’economia local i respectuoses amb el medi ambient.

#StopCruceros #StopCruises #StopCreuers #StopCruceiros

Plataforma Zeroport, Assemblea de Barris pel Decreixement Turístic, Ecologistes en Acció de Catalunya, Plataforma contra els Megacreuers de Palma,  GOB Mallorca, Terraferida, Comissió ciutat-port de València,  Ecologistes en Acció de Valencià, Ecoloxistas en Acción Galiza, Mar de Fábula, Amigas da Terra, Asociación pola Defensa da Ría de Vigo “Cies”, Verdegaia, Ciutat per a qui l’habita, Plataforma per la Qualitat de l’Aire, Observatori DESC, Procés Constituent, Recuperem Marivent, Acció Ecologista Muntanyera, Plataforma Emergència Climàtica Pla de l’Estany, Anticapitalistes Catalunya, Fundació La Plana, Extinction Rebellion Barcelona, Palma XXI, Ateneu Independentista d’Hostafrancs – Espai Basset , Joventut x Clima – Fridays For Future Mallorca, Fridays for Future Barcelona, Associació Catalana d’Enginyeria Sense Fronteres, SODEPAU,  Associació Veïnades Canamunt-Ciutat Antiga, Federació d’Associacions de veïns de Palma, Associació Veïnal Coll Den Rabassa,Prou soroll, Entrepobles, ClimAcció, Fridays For Future València, Associació. Salut i Agroecología, Moviment per l’Aigua Pública i Democràtica, Greenpeace, Greenpeace Valencia, Solidaritat i Comunicació, Alba Sud, Associació veïnal de la Malva-rosa, Plataforma en defensa de la Barceloneta, Barceloneta diu prou, Assemblea 15M Sarrià – St. Gervasi, Aliança per l’Emergència Climàtica de València, La Garrofera, Assemblea Pel Clima Sant Cugat del Vallès, ATTAC-Catalunya,, Ateneu Lloseta, Consell Nacional de la Joventut de Catalunya, Xarxa per la Justícia Climàtica, Intersindical Valenciana, Federació d’Ensenyament de CCOO del País Valencià, Comissió d’Habitatge de la Barceloneta, Área de Pau i Solidaritat de EUIB, Rebel.lió o Extinció Balears, Volem Sencelles, Xarxa Municipalista Mallorca, Tanquem Cofrents, Perifèries, Partido Socialista libre federación Palma, Fem Sant Antoni, Candidatura d’Unitat Popular (CUP), Crida LGBTI, Asociación Cultural Olivereta Patraix (ACOPA), Podem València, Cooperativa de consumo La Seca, Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona (FAVB), AV La Calatrava, Servei Civil Internacional de Catalunya, Avv Son Rapinya, Espai Feminista de Sants, Ecologistes en Acció de Tarragona, Fem Front al Turisme, Assemblea de Barri de Sants, Novact, AV La Calatrava, AVV Rei En Jaume (Alboraia), Sobrassada de Peix Manacor, Més País, Associació de Veïns i Comerciants Amics del Carme- València, NoToxicMenorca, EntreBarris. València, Associació de Veïns i Veïnes de Natzaret. València, Lafede.cat – Organitzacions per a la Justícia Global, Federació d’Associacions Veinals de Valéncia, Mallorca Sostenible, Associació veïnal el palmar València,  Anticapitalistes Illes Balears, Mallorca Nova, Entrepobles Mallorca, Terreta neta València

A %d bloguers els agrada això: